fbpx

Mäntymäen luomutila

Storyn aamiaistuotteiden kananmunat tulevat meille Mäntymäen luomutilalta Hyvinkäältä, jossa kanoista pidetään erityisen hyvää huolta. Ainoana kanalana Suomessa Mäntymäen kanat pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden! Kanojen rehuvilja tulee omalta pellolta, jolloin laatu ja alkuperä tunnetaan. Myös toimitusketjusta on haluttu tehdä mahdollisimman ekologinen – tila toimittaa enintään 60km päähän ja toimituksen tapahtuvat biokaasuautolla.

Kävimme helmikuisena pakkapäivänä retkellä Markuksen, Jennin ja Mikon kanssa Mäntymäellä tutustumassa tarkemmin tilan toimintaan tilan emännän Virva Latostenmaan vieraana. Tässä postauksessa kuvia ja tarinaa Mäntymäen luomutilasta:

Mäntymäen luomutila sijaitsee Hyvinkään Palopurolla, jossa myös muita luomutiloja. Pariskunnan pyörittämä perheyritys aloitti toimintansa loppuvuodesta 2015 ja ensimmäiset kanat tulivat jouluviikolla 2015.

Mäntymäen luomutilalla asustaa kaksi kanaparvea, joista kummankin on 2700 kanaa ja muutama kukko. Kanala on pieni Suomen mittakaavassa. Mäntymäellä kanat saavat ainoana kanalana suomessa ulkoilla ympäri vuoden – ulkoilu tapahtuu kaikkina vuodenaikoina talvitarhassa ja kesäkaudella suuressa ulkotarhassa.

Mäntymäen tila toimittaa munia enintään 60 km päähän tilalta, jotta munat saadaan tuoreena asiakkaille ja ympäristörasitus vähäisempää. Munia löytyy muutamista K-kaupooista ja REKO-lähiruokarenkaalta. Mäntymäen tilakauppa on auki lauantaisin klo 10-13 ja samalla on mahdollisuus seurata kanoja ulkoilemassa ympäri vuoden.

Mäntymäen luomutila on omavarainen tila. Rehuvilja tulee pääosin omilta pelloilta ja kananlanta käytetään peltojen ravinteeksi. Näin rehuviljan laatu ja alkuperä tunnetaan. Tilan peltoja viljelee naapuritilan isäntä, Markus Eerola, joka on valittu sekä Suomen että koko Itämeren alueen ympäristöystävällisimmäksi viljelijäksi vuonna 2015. Kanalan oma hakelämpökeskus antaa kaiken tarvittavan lämmön kanalaan. Naapuritilalla toimii biokaasulaitos, jossa tuotetaan biokaasua ajoneuvoihin kanan- ja hevosenlannasta sekä nurmesta – Mäntymäen Luomutilan auto kulkee tällä biokaasulla ja kuljettaa sillä munat kauppoihin ja ravintoloihin.

Mäntymäen Luomu+ tarkoittaa, että tilamme on sitoutunut valvottuihin luomutuotannon ehtoihin ja että näiden viranomaisvaatimusten lisäksi pyrimme edistämään eläinten ja ympäristön hyvinvointia tavallista enemmän erilaisin tavoin. Tarjoamme paremmat ulkoilumahdollisuudet kanoille kun luomutilan todellisuudessa tarvitsisi. Mäntymäen tila ainoa kanala Suomessa, jossa kanat pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden.

Munintansa lopettaneet luomukanat käytetään tilan oman luomukanaliemen valmistukseen. Yleensä munintakanoja ei teurasteta syötäväksi vaan ne saattavat päätyä biojätteeksi tai rehuksi, joten Mäntymäellä haluttiin tehdä asiat toisin. 

Mäntymäen tilan historia

Mäntymäen luomutila sijaitsee Palopuron kylällä Hyvinkäällä keskellä kaunista suomalaista maaseutua. Tila on ollut Latostenmaan suvussa jo vuodesta 1879, ja tilasta kantaa vastuuta nyt jo viides sukupolvi. Tilan historia ulottuu kuitenkin kauemmaksi ajassa. Tilan juuret ovat vuodessa 1749, jolloin Isonjaon seurauksena silloisen Nukarin ratsutilan maista erotettiin kuusi uudistilaa, joista yksi oli Tallbacka, ja joka myöhemmin siis sai suomenkielisen nimen Mäntymäki. Nämä uudistilat olivat valtiolle kuuluvia kruununtiloja, joka siihen aikaan tarkoitti, että tilaa viljelevä sai siihen vain käyttöoikeuden.

Mäntymäen tilan osti nykyisen suvun omistukseen Eric Aleksander Eriksson, jolta tila periytyi hänen tyttärelleen Maria Aleksandralle ja hänen velipuolelleen Aleksanderille. Velipuolen kuoltua nuorena tila jäi yksin 24-vuotiaan Marian nimiin. Maria oli nykyisen isännän, Eero Latostenmaan, isoäiti. Marian poika Martti raivasi tilan maille lisää peltoa apunaan vankat suomenhevoset, ja tilalla harjoitettiin ajan tavan mukaan monipuolisesti peltoviljelyä sekä karja- ja metsätaloutta. Nykyisin Mäntymäen luomutilalla kasvatetaan luomukanoja ja tuotetaan luomukananmunia. Kanojen rehuvilja tulee tilan omilta luomupelloilta, ja tilalla panostetaan kanojen hyvinvointiin ja laatuun kaikessa toiminnassa ympäristö huomioon ottaen.

Lue lisää Mäntymäestä: www.mantymaen.fi ja www.facebook.com/mantymaen ja instagram @mantymaen_luomutila

Jaa artikkeli
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter